Wintersportvakanties staan weer voor de deur. Maar Corona slaat weer in alle hevigheid toe. Landen verschillen in mate van besmetting, in de maatregelen die ze in het land zelf treffen en de in- en uitreisbeperkingen.

Wij krijgen regelmatig vragen over de dekking op een (doorlopende) reisverzekering in verband met Corona. Veel gestelde vragen treft u hieronder aan.

Kleurcodes
Als het gaat om reizen in het algemeen bieden reisverzekeraars GEEN dekking voor landen met de kleurcode rood. En met rode landen worden landen bedoeld die het Ministerie van buitenlandse zaken als "gevaarlijk" heeft bestempeld. Deze kleurcodes worden gepubliceerd worden op de site  www.nederlandwereldwijd.nl  zie: Welke landen hebben welke kleurcode

Dit gaat over de veiligheid van u als reiziger in het algemeen. En nu specifiek Corona.

Zijn medische kosten vanwege corona gedekt?
Raak je besmet met corona tijdens je vakantiereis? En moet je daarom opgenomen worden in een ziekenhuis? Dan heb je dekking voor medische kosten vanwege een ziekenhuisopname tijdens je reis, als je corona oploopt. Je moet dan wel de module Medische Kosten hebben meeverzekerd. Deze dekking geldt ook in gebieden met het reisadvies Oranje, vanwege het risico op coronabesmetting. 

Annulering vanwege corona gedekt?
Je hebt een vakantie geboekt en vanwege de besmettingen gaat dat land op "rood". Er komen bijvoorbeeld quarantaineverplichtingen of de reisorganisatie cancelt de reis. Kan ik dan de reissom claimen op de reisverzekering. 
Antwoord: reisverzekeraars bieden geen dekking voor de kosten van annulering van de reis (module annuleringskosten).

Extra verblijfskosten door quarantaine
Er is ook geen dekking als -gedurende de vakantie- het land op  rood gaat en er -als gevolg daarvan- quranatieverplichtingen zijn. De extra reis- en verblijfskosten -als gevolg van deze quarantaineveplichting- zijn niet gedekt.

Extra verblijfskosten door corona
Eén van de reisgenoten komt in het ziekenhuis vanwege corona. De reis- en verblijfskosten van meereizende gezinsleden en één reisgenoot worden vergoed tot een bepaald maximum. Dit is afhankelijk van de afgesloten dekking. Ook de kosten voor eventueel langer verblijf of terugkeer naar huis worden vergoed.