Met een Virtual Private Network (VPN) maakt de thuiscomputer verbinding met het bedrijfsnetwerk. Zo krijgen de medewerkers toegang tot de systemen en documenten die ze nodig hebben. Volgens het Digital Trust Center zijn er op dit moment cybercriminelen actief die deze netwerken proberen te hacken.

Vijf stappen

Mocht je op dit moment gebruik maken van een VPN-dienst controleer dan of de omgevingen zijn voorzien van de juiste bescherming en de laatste updates. Wanneer de beveiligingsupdates nog niet zijn uitgevoerd dan worden de volgende stappen geadviseerd:

  1. Voer de beveiligingsupdates uit;
  2. Controleer de interne logging op sporen van misbruik. Analyse van de logging kan aantonen dat jouw omgeving toegankelijk is geworden voor ongewenste derden;
  3. Overweeg het verwijderen van alle bestaande VPN-accounts en maak deze opnieuw aan met nieuwe unieke sterke wachtwoorden en nieuwe gebruikersnamen;
  4. Overweeg de implementatie van tweefactorauthenticatie voor alle gebruikers;
  5. Ben je bekend met gebruik van deze software door partners, waarschuw hen dan ook.

Ook goed om te weten

Mocht je misbruik constateren doe dan altijd aangifte. Vergeet ook niet een datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Als je zelf niet het beheer voert over jouw IT systemen, ga in gesprek met je IT leverancier en bespreek de genoemde punten.

Wil je de cyberrisico’s voor jouw bedrijf in kaart brengen en/of meer inzicht krijgen in de maatregelen die je kunt treffen zoals eventueel een cyberverzekering, neem dan contact op met je financieel adviseur. Aan een verzekering zijn vaak ook diensten gekoppeld, zoals trainingen en incidentondersteuning. 

Terug