En dan gaan we op reis! 

Eindelijk is dan de langverwachte en welverdiende vakantie aangebroken! We gaan weer op reis! Voor veel Nederlanders reden om zich te verdiepen in een goede (doorlopende) reisverzekering, vaak aangevuld met een annuleringsverzekering. Waar moet u op letten wanneer u zo’n annuleringsverzekering afsluit?

Een van de belangrijkste zaken bij het afsluiten van een annuleringsverzekering is dat u er niet te lang mee moet wachten. In de regel moet u deze verzekering direct na het boeken van de reis sluiten, verzekeraars hanteren hiervoor maximumtermijnen van bijvoorbeeld zeven of veertien dagen. Dit is om te voorkomen dat u nog snel een annuleringsverzekering afsluit omdat er bijvoorbeeld een familielid ernstig ziek is geworden en u de schade dus eigenlijk al verwacht. Wanneer u vaker per jaar op reis gaat, kun u ook overwegen om een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten.

Familieleden en huisdieren

Een annuleringsverzekering is fijn om te hebben wanneer u plotseling niet op reis kunt. Onderzoeksbureau MoneyView vergeleek de dekking van verschillende aanbieders. Bij alle aanbieders zijn de annuleringskosten van een reis vanwege een plotseling ernstig ongeval, levensbedreigende ziekte of overlijden van een verzekerde of een familielid in de eerste (kinderen, ouders) of tweede graad (broers, zussen) gedekt. Bij een familielid in de derde graad, zoals een oom of tante, neefje of nichtje, is dit minder vaak het geval. Sommige annuleringsverzekeringen bieden ook dekking bij het overlijden van een goede vriend(in) of het doodgaan van uw hond, kat of paard.
Let op: vaak zijn deze dieren specifiek genoemd in de voorwaarden, daarmee wordt bedoeld dat andere huisdieren niet onder de dekking vallen.

Dekking gebeurtenissen

Verzekeraars dekken in hun voorwaarden vaak ook een aantal specifieke situaties. Zoals de situatie waarin een verzekerde die werkloos was een baan heeft gekregen en daardoor niet met vakantie kan omdat er gewerkt moet worden. Of juist andersom: de situatie waarin u onverwacht wordt ontslagen waardoor een vakantie niet meer zo goed uitkomt. Hiervoor gelden wel aanvullende voorwaarden, zoals de lengte van het dienstverband. Ook mag u bij veel aanbieders annuleren omdat u gaat scheiden. Uiteraard moet het steeds gaan om gebeurtenissen die onbekend waren bij het boeken van de reis en het aangaan van de annuleringsverzekering.

Corona

Wanneer u een reis hebt geboekt en in uw vakantieland van keuze breekt ineens plaatselijk corona uit waardoor het reisadvies negatief wordt of u liever niet wilt gaan, dan is dat op de meeste annuleringsverzekeringen niet gedekt. Corona wordt niet langer gezien als een onverwachte gebeurtenis. Er zijn echter uitzonderingen en bij sommige aanbieders is een allrisk-dekking af te sluiten.
U kunt natuurlijk altijd proberen uw reis via de reisorganisatie of vliegmaatschappij om te boeken. Overigens kunt u wél een beroep op uw annuleringsverzekering doen wanneer u besmet bent geraakt met het coronavirus en daardoor niet kunt reizen.

Bijzondere dekking

MoneyView ontdekte dat de verzekeringen van Centraal Beheer, FBTO en Interpolis wel een heel bijzondere annuleringsdekking kennen, namelijk een vergoeding voor het geval er een officiële Elfstedentocht op de schaats wordt verreden en de verzekerde daar een startbewijs voor heeft. Voor sommige mensen een belangrijke reden om thuis te willen blijven!