Maatschappelijk betrokken: vluchtelingen opvangen.

Stelt u uw huis open voor Oekraïense vluchtelingen? Dat is te prijzen! Druk bezig met de voorbereidingen gaat u wellicht voorbij aan hypotheek of verzekeringen. Logisch. Hier in het kort een aantal zaken waar u bij stil moet staan.

Woonverzekering

Het opvangen van vluchtelingen in huis, in een bijgebouw of in vakantiehuis kan van invloed zijn op de woonverzekeringen: daarmee bedoelen we de inboedel- en opstalverzekering. Breng de verzekeraar of financieel adviseur op de hoogte van de veranderingen of kijk of de verzekeraar specifieke informatie over dit onderwerp op de website heeft staan.

Aansprakelijkheid 

Stel dat een Oekraïens gezin bij uw logeert en een spelend kind trapt per ongeluk een voetbal door het raam van de buren? Op de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen zal dergelijke schade meeverzekerd zijn omdat iemand die tijdelijk in huis wordt opgenomen, gelijk staat aan bijvoorbeeld een logé. Kijk, of dat bij uw verzekering ook zo is.

Hypotheek of verhuurder

Ook de hypotheekverstrekker (zoals de bank), woningcorporatie of huisbaas wil het graag weten wanneer vluchtelingen in uw woning worden opgevangen. Sommige geldverstrekkers hebben hier specifiek iets over in de voorwaarden staan. Ook is een woningcorporatie in de regel niet blij met ‘overbewoning’. Teveel mensen op te weinig vierkante meters kan veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich mee brengen.

Veiligheid

Met extra mensen in huis is het niet verkeerd om na te gaan hoe het staat met de veiligheid. Dat geldt natuurlijk ook voor een bijgebouw dat tot woning wordt omgedoopt. Werken alle rookmelders bijvoorbeeld?